Wie is Ilja?

De liefde voor wol en garen is de rode draad in mijn leven. Ik heb in verschillende technieken gewerkt, waaronder kantklossen, needle painting /borduren, macramé, vilten, breien en in beeldend weven volgens de klassiek gobelinweef techniek. Ik ben afgestudeerd als psycholoog en heb gewerkt als trainer in persoonlijke effectiviteit. In het jaar 2000 wordt mijn dochter geboren en begin ik voor mezelf. Ik werkte als teamcoach, gaf cursussen persoonlijk leiderschap in het bedrijfsleven. In 2001 neem ik de training ‘De Opluchting, in één dag stoppen met roken’ over. Ik geef trainingen en leidt trainers op. In 2012 stop ik met het trainen van mensen en groepen. Op zoek naar iets anders neem ik in 2013 de webshop Tuf-Tuf, verkoop van feestartikelen over. Na 7 jaar stop verkoop ik de webshop en start ik met het atelier:  Ik geef nu op woensdag en zaterdagen workshops. Er zijn tapestry lessen zowel in het atelier als online te volgen en deel ik mijn passie voor textiele werkvormen op lociatie bij Mentrum in Amsterdam. 

Hieronder treft u textiele werken die ik in de loop der jaren hebt gemaakt. 

ViltWerk Will she be?

Titel: Worden wie ik ben, viltwerk 2 x 2 meter 2010.  Foto genomen op dak van het gebouw 'Masion d'Essence'.        

In 2010 heb ik Claudy Jongstra gecoached. Zij was een voorbeeld voor me hoe je ook een bestaan met textiel kon opbouwen. Met materiaal dat over was van een project van Claudy heb ik het werk: Worden wie ik ben gemaakt.

Een aantal van mijn vilt werken:

Titel: Mother bear knows, viltwerk. Particulier bezit

Viltwerk Verlangen Ilja Rexwinkel

Titel: Verlangen / Longing Viltwerk 2011 Particulier bezit.

Ik wilde me ontwikkelen zowel in technieken als in beeldtaal en volgde de zaterdagopleiding aan de Kunstacademie.
Een feedback die ik ontving was dat ik niet moest duiden.(beroepsdeformatie van de psycholoog in mij).  Kunst roept bij iedereen wat anders op.

Breiwerk Ilja Rexwinkel

Titel: Wie trekt de handschoen aan? Breiwerk

Familie relikwieen

 Titel: Opstelling '49'

In 2011 ontmoet ik Sara Vrugt en werk mee aan enkele van haar community art projecten. zie http://nieuw.vrugt.com/

Stof tot nadenken in de Oude kerk in Amsterdam was een erg bijzonder project. Sara ontwierp de nieuwe bekleding van de stoelen in de kerk en wij, borduursters, borduurde daar de verhalen van de buurt op.

Fofo volgt.

Vervolgens volgde ik de 2 jarige textiele opleiding bij Marian Werker en Hannah Streefkerk. Ik hield het een jaar vol in verband met oververmoeidheid. Het werk dat ik in het eerste jaar maakte:

 

Viltwerk Overgave Ijla Rexwinkel

Titel: Overgave. Viltwerk met wol, zijde en linnen 

Ik besefte dat ik graag 1 techniek goed wilde beheersen en weven had ik nog niet echt ontdekt. In 2014 begin ik bij Gobelin kunstenaar, Jo-Anna Meijer en start ik met mijn proeflap in Gobelin tapestry technieken. Mijn liefde voor wol en draad werd beantwoord en vele paradijselijke uurtjes zouden volgen.
 

Achter het Gobelin Weef getouw

Tussendoor volgde een periode met macramé  werken. Onder andere heb ik een frame werk gemaakt met een repeterende macraméknop. Het werk is 3 bij 1,80m. Hieronder zie je een detail en dit frame werd gebruikt door een fotograaf. Ik heb er zelf niet ingehangen. ;-)

Het mooiste macrame werk uit deze tijd hebben maar enkele gezien. Mijn liefde voor textiele werken heeft zich geuit in een knoopwerk om mijn lichaam heen. ;-)

Inmiddels heb ik een klein schoolgebouwtje gekocht en omgebouwd tot Atelier de Ster. Tijdens de verbouwing ben ik voor het eerst gaan mozaïeken

Mozaiek Weeflokaal de Zon

Ik had me weliswaar op 1 techniek toegelegd maar stoffen weven wilden ik nog wel uitproberen.In  2019-2021 volgde ik bij de Ambachtelijke Weverij in Amsterdam de 2 jarige opleiding bij Sytze Roos. Ik ben blij dat ik weet hoe vloergetouwen werken, en ook hoe ik tot interessante bindingen kan komen maar het beeldend weven is toch wel mijn grootste passie.


Titel: Doekje voor het bloeden. 2021 Katoen, Geweven rozengangbinding, 30 draden op de cm. Particulier bezit.

 

Wordt vervolgd

© 2020 - 2023 Atelier de Ster | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel